Veehouderijbedrijf Wiering

Veehouderijbedrijf Wiering staat al honderden jaren garant voor het beste rundvee in Zwaagdijk en wijde omgeving. In het jaar 2003 hebben wij ons melkquotum van zo'n 170.000 kg (toen de gekte met quotumprijzen ongeveer zijn hoogtepunt bereikt had) verkocht in de hoop en verwachting dat de melkquotering weldra afgeschaft zou gaan worden. Sindsdien beperken wij ons tijdelijk tot het fokken van slachtvee en de schapenhouderij. Inmiddels kijken wij reikhalzend uit naar het jaar 2015, het jaar waarin de "superheffing" naar alle waarschijnlijkheid nu echt zal worden afgeschaft (niet verlengd)! De afschaffing van de superheffing zal ons in staat stellen om zonder hypotheekschulden te doen waar wij Wieringen al sinds de middeleeuwen goed in zijn, namelijk eersteklas melk leveren. Wij boeren nu ook goed, maar met de afschaffing van de superheffing zal onze winstgevendheid op peil blijven. Zodra de superheffing is afgeschaft willen wij onze schurencapaciteit uitbreiden (met name investeren in gemak) en een melkrobot in onze nieuwe stal aan het werk zetten. Door een optimale bedrijfsvoering zonder rentebetalingen en aflossingen verwachten wij dat wij misschien niet de allergrootste veehouder in Noord-Holland zullen zijn (+/- 40 stuks melkvee, met kans op uitbreiding) maar wij verwachten wel, net als nu, één van de meer winstgevende bedrijven te blijven.

 

Rondleidingen

Iedereen die geïnteresseerd is in het boerenlandleven is van harte welkom op ons boerenbedrijf. Wij kunnen ons rundvee en onze schapen laten zien, alsmede de oudere (meer arbeidsintensieve) huisvesting en de nieuwere (meer arbeidsextensieve) huisvesting voor ons vee. Collega-veehouders ontvangen wij liever niet in verband met onze ziektevrije status. Neem wel van tevoren even contact op met André Wiering, tel. 0620000717

 

Eigen veearts

Veehouderijbedrijf Wiering is één van de weinige veehouderijbedrijven die de luxe heeft dat er regelmatig een echte veearts langs komt (Marcel Wiering) die erop toe ziet dat al onze beesten een optimale medische verzorging genieten.

 

Leptospirosevrij

Update 11 november 2008: veehouderijbedrijf Wiering is per deze datum officieel Leptospirosevrij verklaard! Het betreft een door veel veehouders felbegeerde status. Het belangrijkste voordeel is uiteraard voor het welzijn van ons vee zelf (wij wensen ons rundvee geen Leptospirose toe), maar daarnaast vergroot het onze afzetmogelijkheden voor ons rundvee.

 

Foto's die een indruk geven van  het huidige veehouderijbedrijf Wiering gedurende de afgelopen jaren.

 

Christiane Hennig (uit Duitsland) en Natascha op bezoek bij ons vee, januari 2005

 

januari 2005

 

januari 2005

 

1 januari 2007: moderne hulpmiddelen, zoals onze balenprikker, maken het werk met de zware balen hooi een stuk lichter

 

1 januari 2007: onze veeschuur

 

1 januari 2007

 

1 januari 2007: een blik op onze voorraad hooibalen. Absoluut uniek aan deze voorraad hooibalen is dat het hooi afkomstig is van tussen de fruitbomen!!! Meerdere collega-agrariërs hebben met verbazing staan kijken naar balen hooi tussen onze fruitbomen. Door het dubbele gebruik wordt het in ons bezit zijnde land (in totaal 16,5 hectare) optimaal benut. Het toont het grote voordeel van het hebben van een veehouderijtak naast de fruitkwekerij, of: het hebben van een fruitkwekerij naast de veehouderijtak, afhankelijk van de vraag wat in een bepaald jaar meer geld oplevert.

 

1 januari 2007

 

1 januari 2007: hier een volledige blik op onze "nieuwe" veeschuur. Onze schuur gaat al weer meer dan 20 jaar mee, maar is moderner dan de rest van de veestalling in de stolpboerderij op de achtergrond. In onze stolpboerderij wordt vee gehouden sinds het jaar Onzes Heren 1663. Veehouderijbedrijf Wiering is hiermee het oudste nu nog steeds bestaande bedrijf in Zwaagdijk en waarschijnlijk wijde omgeving.

 

16 november 2008 (De volgende 22 foto's zijn genomen op ons bedrijf op 16 november 2008, de 79-ste geboortedag van onze vader Joris Wiering.)

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008: Veehouderijbedrijf Wiering heeft de natuur hoog in het vaandel staan. Om de kerkuilpopulatie op pijl te houden biedt de familie Wiering onderdak aan alle kerkuilen die zich in bovenstaand hok willen vestigen.

 

16 november 2008: één van de redenen voor de continu goede gezondheid van ons rundvee is het feit dat wij niet alleen eersteklas hooi voeren, maar tevens niet bezuinigen op krachtvoer.

 

16 november 2008

 

16 november 2008: soms roepen we de hulp in van een loonwerker, maar de werkzaamheden die we zelf kunnen doen, doen wij ook zelf. Op deze manier kunnen we de kosten laag houden en de winst hoog.

 

16 november 2008

 

16 november 2008: naast de rundveetak beschikt veehouderijbedrijf Wiering ook al jarenlang over een beperkt aantal schapen voor de fokkerij.

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

16 november 2008

 

 

Terreur in Zwaagdijk, niet het meest vrolijke onderwerp

Helaas heeft een succesvolle en winstgevende bedrijfsvoering ook een nadeel: haat en jaloezie binnen onze dorpsgemeenschap. Je hebt maar één doorgedraaide gek nodig. Dit heeft helaas tot gevolg gehad dat inmiddels bij herhaling een deel van onze voorraad plastic hooibalen is lek gesneden met een mes. Het mes werd dan door alle plasticlagen heen gestoken aan de zijkant van de balen in verticale richting, op plekken waar al kleine vouwtjes in het plastic zitten. Op deze manier valt het pas op als de desbetreffende balen al grotendeels weggerot zijn. Op de mestplaat ziet u een rottende baal liggen die men op 100 meter afstand nog duidelijk kan ruiken, tegen de wind in. De slachtoffers? Uiteraard de familie Wiering zelf (extra kosten, extra werk) maar ook onze buren waarbij wij het liefst zo weinig mogelijk overlast veroorzaken.

Verder heeft een saboteur herhaaldelijk ons rundvee in vrijheid gesteld, er is tenminste één poging gedaan ons rundvee te vergiftigen met een aantal hapklare strookjes zwart plastic, netjes uitgespreid over het kort daarvoor voor ons rundvee gegooide hooi. Ten einde raad waren wij helaas gedwongen om een slot te zetten op onze veeschuur. Dit had een paar dagen later weer tot gevolg (toen de saboteur niet binnen kon komen) dat de stroomvoorziening en de watervoorziening voor onze veeschuur aan de buitenkant van onze veeschuur vernield werd.

Uiteraard hebben wij van al deze walgelijke feiten aangifte gedaan bij de politie, en bewijsmateriaal ingeleverd bij de politie die naar onze mening rechtstreeks naar de (bij ons wèl bekende) schuldige zou moeten leiden, maar helaas blink de politie tot nu toe uit in afwezigheid en in desinteresse voor de arrestatie en het in hechtenis nemen van de schuldige.

 

25 december 2008: onze mestplaat. Deze plek wordt al bijna veertig jaar gebruikt voor de opslag van onze vaste mest. In de daaraan voorafgaande honderden jaren werd de vaste mest opgeslagen ten zuiden van de Kromme Leek, maar om overlast bij de familie Otsen te beperken hebben wij 40 jaar geleden besloten om de mestplaat te verplaatsen naar de noordkant van de Kromme Leek. Wegens de strenger wordende milieuwetgeving hebben wij ongeveer 30 jaar geleden deze betonnen en ommuurde mestplaat aangelegd, met daaronder een gierkelder. Sindsdien voldoen wij weer aan alle wettelijke milieueisen. Bij de ingang van onze mestplaat de eerste rottende hooibaal dit jaar, maar er zullen er helaas (door de terreur) nog meer volgen.

 

 

16 november 2008: slot dat verdere terreuracties moet inperken; de terreur heeft zich sindsdien verplaatst naar buiten de schuur.

 

De onderstaande 5 foto's zijn gemaakt op 28 april 2009, bij de weidegang van een deel van ons rundvee. Veehouderijbedrijf Wiering heeft hiervoor inmiddels een eigen veewagen, gemaakt op een oerdegelijk vrachtwagenonderstel.

Door de beperkte hoeveelheid landbouwgrond achter onze veeschuur zijn wij genoodzaakt ons rundvee soms naar andere weilanden te transporteren.

 

 

 

 

 

Terug naar www.awiering.nl