Paardenhouderij

 

Tussen de zomer van 2006 en zaterdag 17 juli 2010 hebben wij een paardenhouderij gehad.

 

Ons fokdoel: karakter, karakter en nogmaals karakter!

Veruit het belangrijkste bij paarden vinden wij het karakter. Je moet altijd van je paard op aan kunnen. Wij hadden daarom gekozen voor de fok van Friese paarden, hoofdzakelijk vanwege hun betrouwbaarheid, intelligentie en goede karakter.

De veulentjes moesten bij ons al snel leren om hun benen op te tillen en bekend te worden met mensen. Naast de keuze van merrie en hengst is namelijk ook een goede opvoeding onmisbaar voor de fok van goudeerlijke paarden.

 

1. Kiara

Ook de Friese paarden zijn niet allemaal hetzelfde, en daarom zijn wij in het voorjaar van 2006 een uitgebreide zoektocht gestart. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de aankoop van Kiara. Kiara is een superbetrouwbare en goudeerlijke merrie met een superkarakter. Kiara is ook héél erg lief voor kinderen. Haar karakter is zeer gelijkmatig, en zelfs als ze hengstig is, dan is dit niet te merken aan haar gedrag. Bij de keuring door de dierenarts (op een voor de vorige eigenaar onverwacht moment) viel het de dierenarts ook op dat Kiara in het geheel niet schrikachtig is; alle tests (waaronder de buigproeven met de benen en de inspectie van de hoeven) onderging ze zonder protesteren. Kiara is een héél erg lief en goudeerlijk paard.

 

2. Afke

Om tot betrouwbare veulentjes te komen is echter ook de keuze van de hengst belangrijk. Na lang zoeken hebben wij in het voorjaar van 2007 uiteindelijk gekozen voor Felle 422. Volgens onze eigen observaties en volgens de vroegere hengstenhouder zelf is Felle 422 een goudeerlijke en heel erg lieve hengst. Bovendien bleek Felle 422 uitstekend te passen bij de overige eigenschappen van onze merrie Kiara. Felle 422 stond tot en met het jaar 2008 bij  Hengstenstation De Nieuwe Heuvel BV en tegenwoordig bij  Hengstenhouderij "De Friese Wouden"

Op 19 mei 2008 is Afke geboren, het eerste veulentje van Kiara. Afke is een prachtig en supergezond merrieveulen. En inmiddels is Afke uitgegroeid tot een héél erg lief en nieuwsgierig merrieveulen die graag geaaid wil worden. We hebben haar enkele malen zien lopen in de zogenaamde "tölt"; dit is een eigenschap die bij sommige Friese paarden voor kan komen. We hopen dat ze de tölt niet verleert.

 

3. Farah

Op 23 pril 2009 is Farah geboren, uiteraard opnieuw een dochter van Felle 422! Ook Afke is een prachtig en supergezond merrieveulen, en ook Afke is zeer lief en nieuwsgierig en ze wil graag geaaid worden.

 

Optimale medische verzorging door ome Marcel

Alle paarden zijn altijd optimaal medisch verzorgd door onze eigen dierenarts, Marcel Wiering.

 

Foto's

Onderstaand een aantal foto's van Kiara. De onderste foto's betreffen Kiara's veulen Afke, geboren op 19 mei 2008.

 

24 september 2006, Mark bij Kiara:

 

 

24 september 2006: Valeria op Kiara

 

 

24 september 2006: Valeria met Kiara aan het joggen

 

 

24 september 2006:

 

 

16 april 2007: Kiara voor de kersenbomen

 

 

22 december 2007: Kiara bij de Kromme Leek, achter de bosjes

 

 

22 december 2007: Kiara

 

 

22 december 2007: Kiara

 

Het goede nieuws van 19 mei 2008: Kiara heeft voor het eerst een veulentje gekregen! Het is een merrie geworden, en voorlopig heeft ze de naam "Afke" gekregen, een Friese naam. Afke is een heel erg lief veulentje. De volgende foto's zijn van Afke met haar moeder Kiara:

 

De volgende vijf foto's zijn genomen op 4 en 5 juli 2008, met daarop oma Lida, Natascha en André.